Augusztustól magyar családok tízezrei juthatnak ingyen napelemhez

Végre kiderültek a részletek a nyárra ígért vissza nem térítendő támogatású napelemes EU-s pályázatról, melynek célcsoportja a lakosság lesz. Kivételes ez a lehetőség, ugyanis a magyar háztartások eddig még sosem élhettek 100%-os pályázati finanszírozással. A nyáron induló programnak fontos szerepe van a koronavírus által kibillentett gazdaság helyreállításában, valamint a 2030-ra kitűzött nemzeti klímacélok elérésében.

ÚJABB RÉSZLETEK DERÜLTEK KI

Dr. Palkovics László, innovációs és technológia miniszter a napokban jelentette be annak a napelemes pályázatnak a részleteit, amelyről még tavaly ősszel tett említést. A kiírás végül az uniós helyreállítási terv keretében, 159 milliárd forintos kerettel jelenik majd meg, ami a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokhoz nyújt majd támogatást. Előzetes számítások szerint 35 000 háztartás nyerhet majd el 3-4 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást. A pályázási lehetőség vélhetően július végén, augusztus elején lesz elérhető.

KIKNEK SZÓL A PÁLYÁZAT?

Ugyan jelentős a pályázat keretösszege, mégsem juthat támogatáshoz a hazai lakosság egésze. A tervezett kiírás kiemeli, hogy a pályázat célcsoportja:

Az energiaszegénység kockázatának az átlagosnál nagyobb mértékben kitett, azaz az országos átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességgel rendelkező, a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások.”

Ez az a csoport, aki jelenleg is szilárd, leginkább környezetkárosító tüzelőanyaggal biztosítja fűtését, ezért a probléma kezelése kiemelten fontos.

Azt ígérik, hogy a támogatás elbírálásánál objektív kritériumok mentén kerülnek beazonosításra azok a kedvezményezettek, akik jogosultak pályázni. Az egyik ilyen, már ismert szempont a pályázók jövedelme, melynek az országos átlagjövedelem alatt kell lennie. Fontos még, hogy a fejlesztendő épületnek nem lehet állékonysági problémája, annak alkalmasnak kell lennie a beruházásra.

A miniszter még azt is kiemelte, hogy 2021-ben lesz még a lakosság más csoportjai számára is kiírt uniós napelemes pályázat, illetve a cégek is számíthatnak új uniós forrásból származó, megújuló technológiák alkalmazását támogató kiírásra.

EZEKRE LEHET MAJD IGÉNYELNI A TÁMOGATÁST

Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET) rögzítésre került egy „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű program, melynek két fő részcélja van:

  • karbonmentes villamosenergia-termelés 175 MW-os összkapacitással, új, napelemes háztartási méretű kiserőművek (max 4-5 kW) létrehozásával,
  • a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos korszerű fűtési megoldások létrehozása.

Összefoglalóan a célcsoport tagjai nemcsak napelemes rendszerek létrehozására pályázhatnak, hanem fűtési rendszereik elektrifikációjára is. A pályázat két eleme így a zöld energiatermelésre és a károsanyag-kibocsátást nélkülöző fűtés biztosítására is megoldást nyújt.

A kiírástervezet rögzíti, hogy 2025-ig – amíg a pályázat tervezetten nyitva lesz – 34 920 lesz a „napelemes rendszerrel ellátott és/vagy fűtéskorszerűsítésben részesített háztartások száma”. Vagyis 23 000 család telepíthet csak napelemes rendszert, míg további 12 000 pedig a fotovoltaikus rendszer mellett fűtési rendszerét is korszerűsítheti.

Azt ígérik, hogy a pályázat beadásánál, lebonyolításánál és a beruházás véghezvitele esetében a lehető legegyszerűbb eljárásrend kerül majd alkalmazásra. A pályázatok lebonyolításában olyan szervezet fog közreműködni, ami már rendelkezik hasonló lakossági támogatási tapasztalatokkal.

Cikk forrása: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210527/breking-julius-vegeig-kiirjak-a-gigantikus-palyazatot-csaladok-tizezrei-jutnak-ingyen-napelemhez-485234